Chilen kesä (ja joulu) on kuuma ja vähä luminen



Siellä Suomessa kello on tällä hetkellä 5.02, täällä Chilessä kello on 0.02. Eli on viiden tunnin aika ero. Miulla alko täällä tänään kesäloma, joka kestää kolme kuukautta. Ihan mukavaa pakko myöntää! Mitäs suunnitelmia miulla on. Nyt huomenna mä lähen Viña del Marii, serkun luokse. Siellä ois nyt tarkotus olla viis päivää. Perjantaille on suunniteltu surfausta. Oon ihan törkeen innoissani. Sitä en oo ikinä kokeillu, joten katsotaan mitä siitä tulee. Ja miulla ku on todella huono tasapainokii. Mutta on miulla ainaki surfareille suunnitellut aurinkolasit, oiskohan niistä mitään apua? 

Muuten lomalla ei olla suunniteltu mitää sen suurempaa. Miulla on tammikuussa retki Etelä-Chilee (Patagoniaa) Rotarien kanssa, ja siitä tulee varmaa ihan sika kivaa. Sit perheenä matkustetaa vähän pohjosempaa ja sit Etelääki pääsen viel uuestaa. Hauskoja juttuja luvassa. Mie yritän pitää teijät ajan tasalla!


Mitäs muuta miulle kuuluu. No pikku haaveriki tapahtu ku liikunta tunnilla onnistuin murtamaa mun vasemman käden pikkurillin. Myönnän etten oo kovinkaa lahjakas lentopalloilija. Nyt se on jo ihan okei, murtuma parantunu mut nyt se viel vähän vihottelee ja jotku asennot sattuu. Ja nyt vahvasti näyttää siltä et se tulee jäämää vähän käyräks, en saa sitä suoraks. Mutta miulla on vielä muutama viikko jumppailuita jäljellä. Se oli sinänsä hassu murtuma ettei siihen sattunu juuri ollenkaa. Mut koko sormi oli hetken aikaa ihan kokonaa sininen. Ja kuten mun äiti aina sanoo: tekevälle sattuu.  



Ens lukuvuodelle on luvassa uusia juttuja, koska mie vaihan koulua.  Miun sisko vaihtaa myös koulua, ja päästää samaan kouluun. Hän menee vaa muutamaa luokka-astetta alemmalle ku mie. Mie toivottavasti ja kaiken järjen mukaan pääsisin sinne vanhimpien joukkoon. Se jää nähtäväks. Miun uus koulu on myös täällä Llay-Llayssä, mut koulu matka pitenee pikkusen. Se koulu on paljon pienempi ku tää miun entinen koulu, ja myös paljon järjestelmällisempi. Kuulemma. Vaihtoon syynä on kaikessa yksinkertasuudessaan vaan se, että mie haluun tutustuu toisenlaiseen kouluun täällä Chilessä, ja tutustua myös uusiin ihmisiin. Liceo Politecnico Llay-Llay ja oli oikein hyvä koulu, miulla oli siellä ihana luokka ja opettajat oli mukavia, mut kyl mie nyt meen ja katon, että minkälainen tää toisenlainen koulu on.


Tänää mie pääsin telkkarii. Mie menin ihan oikesee studioo ja minuu haastateltii siellä. Oon ollu kaks kertaa aikasemmin telkkarissa. Eka kerta oli muistaakseni mun ekana päivänä täällä Chilessä. Meijän Rotary jutussa (orientation leiri) oli joku kanava tekemässä jotaa uutista (kai). Ja siihen haluttii joku joka sanois jotaa, ja mie suostuttelin mun yhen kaverin siihen mukaa. Muistaakseni sanottii vaa et me tykätää Chilestä. Toinen kerta oli yhessä toisessa Rotary jutussa (mä en oo ihan varma mikä sen idea oli, jotenki liitty yliopistoihin), siinä multa kyseltii kaiken maailman juttuja: miks valitsin Chilen ja oonko tykänny olla täällä. Mut tänää oli ihan kunnon haastatelu, oltii siellä studiossa ja se oli suoralähetys ja oli se vihree kangas siel takana ja vaikka mitä. Oli aika hauska kokemus. Mut siis se kanava missä mun juttu oli on ihan vaa tää mun kaupungin alue, eli tosi pieni määrä ihmisii näki sen. Multa siis kyseltii niitä perus juttuja, että miks valitsin Chilen ja oonko tykänny olla täällä ja et mistä tykkään täällä Chilessä ja mikä on ollu hankalaa. Kaikin puolin ihan hyvin meni, siihen nähden täydellisesti että en osaa tätä kieltä kuitenkaan vielä kovinkaan hyvin. Mut miun sisko oli siinä samassa tilassa (yksin olin haastattelijan kanssa kameran edessä) auttamassa tarvittaessa. 


Mie sain kunnian päästä esittelemää Suomea, ens vuoden vaihtareille. Tää tapahtu about viikko sitte, ja oli se ihan hauskaa. Toivon et annoin hyvän kuvan Suomesta. Nää Chileläiset ei oikeestaa tiiä Suomesta muuta ku et siellä on kylmä ja että siellä on maailman paras koulutus. Ja uutisissa oli ollu semmonen juttu, että Suomessa ihmiset menee kesällä ostoskeskuksii viilentelemää ku on liian "kuuma". Mut melkein kaikkia pelottaa tulla Suomee sen kylmyyden takia. Mut siis mun espanjan kielen taso on jo sillä tasolla, että pystyn tekee esitelmän Suomesta ja menemää telkkarii suoraalähetyksee. En todellakaa ymmärrä vielä kaikkee, mut ihan hyvin menee.



Mie laitan tähän vähän kuvii mun (entisestä) koulusta.

Tää kuva on miun luokasta otettu.

Tässä on ruokala. Täällä on joka päivä aamupala joka on yleensä leipä esim. kanamunankaa ja sit jotaa teetä tai lämmintä maitoo. Mie syön kyl joka päivä kotona aamupalan. Sit päivällä on kouluruoka, joka ei kyllä yllä lähellekkää Suomen tasoa. Syön päivällisenkii kotona ku meillä on suurinttapiirtein 40min ruokatauko päivällä. 


Noi kaks ylempää kuvaa on otettu koulun pihalta. Tai siis semmoselta "parvekkeelta" tai käytävältä jonka varrella on luokkahuoneita. 

Tää kuva on mun viimeseltä koulupäivältä, haikee olo, mutta innokkaan odotan uusia kokemuksia uudessa koulussa. Mut niitä ennen loma!


Jouluki lähestyy. Tuntuu hassulta viettää joulu täällä. Tässä 30 asteen lämmössä, eikä oo toivoakaa lumesta. Ja perheen kanssa joka ei kuitenkaan oo ihan perhe. Vaikka mulla onki täällä tosi hyvä olla ja tää perhe on tosi läheinen, varsinki mun sisko. Jotenki ympärillä on paljon joulujuttuja ja tuttuja joululauluja (espanjaksi tietysti) mut ei oo vaa yhtää jouluolo. Täällä Chilessä ei joulukalenterit oo kovinkaa yleisii, mutta mun perhe löys mulle täältä yhen, josta tulin tosi iloseks!





"I'll have a Blue Christmas without you

I'll be so blue just thinking about you

Decorations of red on a green Christmas tree
Won't be the same dear, if you're not here with me
And when those blue snowflakes start falling

That's when those blue memories start calling

You'll be doin' all right, with your Christmas of white
But I'll have a blue, blue blue blue Christmas
You'll be doin' all right, with your Christmas of white

But I'll have a blue, blue Christmas"

(Dear = Mortti, aka mi perro lindo)










Kommentit

  1. Nauti vaan siellä rakakseni, Suomen joulun ja Mortin ehdot kokea vielä mooooonta kertaa! Kuulostaa hyvältä! Hassua, kun tätä luliessa kuulen siun äänen, kun jutskaat Veetukkaisen kanssa🤗

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit